Moni kakku päältä kaunis.. paitsi brita!


Minun ylivoimaisesti suurin suosikkini kaikista kakuista brita. Pidän aidosta ja alkuperäisestä niin paljon, etten ole oikein koskaan lämmennyt uusille makuvariaatioille. Ja minulle aito ja alkuperäinen on mansikoilla ja kermavaahdolla täytetty. Kauneudessa tämä ei taida kuitenkaan pärjätä hienosti koristelluille ja pursotetuille upeille teoksille, mutta onneksi maussa tämä pesee 100-0. Ainakin minun ja perheeni mielestä. Liki 20 vuoden ajan olen tehnyt tätä ja useampaa reseptiä kokeilleena uskallan väittää, että tämä on ylivoimaisesti paras!

Tämän kakun tekemisen puolesta puhuu myös se, ettei koristeluun ja pursotteluun tarvitse käyttää tuntikaupalla aikaa. Myös tällainen suurpiirteinen ihminen siis onnistuu. Joten jos et ole vielä kokeillut, niin anna palaa! Kermavaahdot rehellisesti sanottuna lätkitään väleihin ja mansikat ripotellaan vaahdon päälle. Itse vältän laittamasta päälle kermavaahtoa, jottei ylimmän kerroksen marenki kostu liikaa ja siten menetä rapeuttaan. Kakkupohjan voi helposti tehdä edellisenä päivänä ja kasata ennen tarjoilua. Vaikka brita onkin parhaimmillaan heti kasattuna, on jämät silti aina hävinneet. Tämä taitaakin kuulua niihin herkkuihin, jonka viimeisiä paloja ei ole koskaan tarvinnut piilottaa pakastimen uumeniin (tai se vielä ikävämpi vaihtoehto: laittaa loppuja roskiin).

Jauhoista: leivonpa mitä tahansa makeaa piirasta tai kakkua, käytän poikkeuksetta Semperin Fin Mixiä. Jauhoseos on maultaan niin mieto, että tuskin kukaan huomaa gluteenittomuutta. Tuota on myös tässä kakussa. Tämän paketin joutuu kaupassa valitsemaan kyllä todella huolella, sillä samalla valmistajalla on myös vehnätärkkelystä sisältävä jauhoseos ja itse olen valitettavan usein ottanut hyllystä vahingossa sen.




Brita (10-15 hlöä)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi. Erottele 4 munaa valkuaiset ja keltuaiset erikseen. Säästä kaikki. Vinkki: ota kaksi lasia ja yksi kulho. Riko muna lasin reunaan ja valuta valkuainen lasiin ja keltuainen toiseen. Kaada jokainen valutettu valkuainen heti omaan kulhoon . Tässä useamman kerran olen nimittäin luottanut hyvään tuuriini ja onnistunut saamaan rikkoontunutta keltuaista valkuaisten joukkoon. Valitettavasti marengista ei tule silloin kunnollista ja munat voikin käyttää vaikka munakkaaseen. 


Pohja

150 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl Semper Fin Mix -jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa

Vaahdota voi/margariini ja sokeri vaahdoksi ja lisää keltuaiset yksitellen välissä hyvin vatkaten. Lisää lopuksi jauhojen ja leivinjauheen seosta maidon kanssa välillä sekoitellen esim. nuolijalla tai puuharukalla. Levitä paperoidulle uunipellille (älä laita korkeareunaiseen uunipannuun, sillä kypsän pohjan nostaminen siitä on vaikeaa)


Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria


Laita kaikki kerrallaan kulhoon ja vatkaa puhtailla vispilöillä vaahdoksi. Älä tee liian kovaa vaahtoa, sillä sen levittäminen suhteellisen löysän taikinan päälle on liian vaikeaa. Usko vaan, olen kokeillut :D

Valkuaissokerivaahto saa siis valua hieman vispilöistä.


Valuta marenkia ympäri pohjaa, jotta saat levitettyä sen helpommin.



Paista uunissa n. 20-30 minuuttia uunisi tehosta riippuen. Anna pohjan jäähtyä ennen kuin kasaat kakun. Älä laita kuuman pohjan päälle mitään, jottei marenki pehmene kosteudesta. Jos jätät pohjan odottelemaan seuraavaan päivää, kuten minä yleensä teen, laita yön ajaksi päälle ohut leivinliina tai vaikka talouspaperia. Pohja ei varsinaisesti kuivu, joten sen vuoksi suojaa ei edes tarvita.





Täyte

4 dl kermaa
(voit toki laittaa purkin rahkaa ja purkin kermaa, mutta lisää siinä tapauksessa ripaus sokeria joukkoon)
1 litra mansikoita
(halutessasi vaniljasokeria)

Itse en laita kermaan koskaan sokeria enkä myöskään vaniljasokeria, sillä pohja on itsessään jo todella makea. Olen jakanut yhden pellillisen kahteen tai kolmeen osaan. Kun halkaissut pohjan veitsellä, irrota se leivinpaperista ensin vetämällä kakkulapiolla tai pitkällä veitsellä joka kohdasta (pohja murtuu muuten). Nosta kakkuvati aivan viereen ja nosta pohja nopeasti ja vaikka kakkulapiota avuksi käyttäen kakkuvadille. Täytä kakku ja nauti

<3









Kommentit