Jauhoton, suolainen kääretorttu



Äiti oli saanut hyvältä ystävältään aivan ihastuttavan suolaisen kääretortun ohjeen. Pohja on täysin jauhoton ja siten tietenkin gluteeniton, mutta myös vähähiilihydraattinen. Minulle tätä tarjoiltiin äidin syntymäpäiväkahvilla ruohosipulituorejuuston, savulohen ja kapriksien kera. Itse olen tehnyt jo kolmeen kertaan sen jälkeen. Kolme kertaa ei varsinaisesti olisi hämmentävää, mutta koska äidin synttärikahvit juotiin kesäkuun alkupuolella, niin tahti on ollut varsin tiivis :D 

Ihan ensin on pakko sanoa, että jos kuvittelet tämän olevan kuin munakasrulla, olet väärässä. Tämä ei maistu siltä eikä suutuntumakaan ole munakasrullamainen. Kuten hyvä hyvä ystäväni sanoi, tämä on kuin voileipäkakkua. Totta, tästä tulee hyvin voileipäkakkumainen fiilis.

Äitini tarjoili tätä tuorejuustopohjaisella täytteellä, mutta itse olen ehkä enemmän majoneesi-ihmisiä, sillä tuorejuusto on minun suuhuni jotenkin todella täyteläistä. Mutta kuten aina, nämä ovat makuasioita. Ja  kannattaa miettiä kumpi sopii paremmin omaan makuun.

Pohjan oli alunperin oletettavasti mitoitettu pienempään, siihen vanhanaikaiseen uunipeltiin. Meille tuo alkuperäinen ohje teki turhan ohuen pohjan ja kääretorttumaisuus oli vähän hakusessa. Ja tästä johtuen ohjeessa on kaksi eri määrää munissa. Ja vaikka muut ainesosat ovat samoja, en huomannut koostumuksessa mitää eroa.

Alunperinhän minun piti testata myös "makea" versio, mutta koin tunnontuskia, sillä en halua käyttää makeutusaineita ja olen ollut tammikuusta saakka ilman mitään makeita herkkuja. Kyllä, ei ainuttakaan keksiä, jäätelöä, kakkupalaa tms. Ei edes makeutusaineella tehtyjä. Ja tätä olisi tietenkin pitänyt maistaa. Joten jos teet tätä makeana (esim. pohjaan vanilja- tai suklaatuorejuustoa), kerro mulle millaista se oli <3

Pohja

laita uuni lämpenemään 150 asteeseen

5 / 6 valkuaista
5 / 6 keltuaista
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset, tuorejuusto, suola ja leivinjauhe tasaiseksi massaksi. Kääntele vaahdot varovasti sekaisin ja laita paperoidulle uunipellille. Paista 150 asteessa n. 30 minuuttia.


Ota uunista ja tee kuten kääretortulle: kaada pohja leivinpaperille, irrota paistossa käytetty, anna jäähtyä ja täytä.



Vinkkejä täytteisiin:

Vaihtoehto 1:
200 g majoneesia
1 pkt Atria Vuolu broileria
1 paprika pienennettynä
sitruunamehua
mustapippuria
Aura-murua (n. 1/2 pussia)
n. 6-10 basilikan lehteä ohuina suikaleina
(basilikat saat suikaloitua helpoiten käärimällä kaikki rullaksi ja leikkaamalla "siivuja")

Sekoita ja levitä pohjan päälle, ripottele basilikat tasaisesti ja kääri rullalle.

Vaihtoehto 2:
3 prk tonnikalaa
tilliä maun mukaan
n. 200 g majoneesia
sitruunamehua
mustapippuria
valkopippuria

Sekoita ja levitä pohjan päälle, kääri rullalle.

Vaihtoehto 3:
1 prk esim. ruohosipulituorejuustoa
kapriksia maun mukaan
n. 300-400 g savulohta

Sekoita ja levitä pohjan päälle, kääri rullalle.

Väliin voit laittaa melkein mitä vaan. Mitä laittaisit laittaisit voileipäkakun väliin. Vinkeissä suurinpiirtein ainesten tarve. Kokeilin kerran valmista sitruunamajoneesia, mutta se oli turhan esanssinen makuuni, joten jos käytät sitruuna, aito mehu on paras!

Kääretorttu on todella täyttävää, joten ähky tulee helposti. Viimeisin tonnikalaversio riitti neljälle suhteellisen isoruokaiselle aikuiselle kahvin kera ja vielä kahdelle iltapalaksi sekä seuraavan päivän lounaaksi kahdelle.

Ja siis, parhaimmillaanhan tämä on juurikin seuraavan päivänä. Siispä tee tämä edellisenä päivänä. Ja anna tekeytyä, jos pystyt.

<3


















Kommentit