Broilerpiiras caesarin tapaan





Rakastan caesarsalaattia. Rakastan sitä kastiketta. Ja erityisen paljon se on mieleeni itse tehtynä. Koska siinä on enemmän makua. Ehkä minun anjovis-, valkosipuli- ja sitruunamäärällä on jotain tekemistä sen kanssa. Who knows! Ja parmesanin tietenkin, sillä sitä pitää olla myös kastikkeessa.

Muutama vuosi sitten olin valmistanut salaattia. Kieltämättä olen vähän huono säilyttämään niitä anjoviksia. Rehellisesti sanottuna, en edes tiedä kuinka pitkään ne säilyvät. Noloa! Ruokaa ei kuitenkaan ole kiva hävittää, joten mietin kuumeisesti minne saisin upotettua niitä. Kappas vaan ja lamppu syttyi! Varmistelin raaka-ainetilannetta ja totesin miehelle tohkeissani tekeväni caesarpiirasta. Sain hämillisen katseen. Tämä ranskalaisen piiraan ja salaatin makumaailman yhdistelmä oli taivaallinen. Tällaiset onnistumiset rohkaisevat kokeilemaan uusia asioita pelottomasti.

Koska pidän tästä, haluan jakaa teille reseptini. Myös mieheni piti suunnattomasti. Hän sanoi tämän olevan parasta piirasta koskaan. Alunperin broilerin tilalla oli tonnikalaa ja se sopii myös loistavasti! Ja jos et pidä anjoviksesta niin paljon, voit huoletta pienentää määrää puoleen.


Pohja: 

100 g pehmeää voita tai margariinia
1/2 tl suolaa (jos pidät vähempisuolaisesta, laita 1/4 tl)
1/2 dl maustamatonta jugurttia, smetanaa, creme fraichea tai kermaviilia (olen kokeillut kaikkia, tässä käytetty jugurttia)
3 rkl kylmää vettä
1/2 dl gluteenitonta kauralesettä (esim. Myllärin)
2 1/2 dl gluteenitonta kaurajauhoa (jos sinulla ei ole kauralesettä, laita 3 dl jauhoja)
vajaa 1 dl juustoraastetta

Nypi taikina ja levitä piirasvuokaan mahdollisimman ylös. Esipaista 225 asteisessa uunissa n. 5-7 min. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.


Täyte:

2 dl kermaa
2 dl maitoa
100 g parmesania raasteena
4 viipaletta anjovista
4 munaa
1 kynsi valkosipulia
1 dl mietoa juustoraastetta
mustapippuria, suolaa oman maun mukaan
puolikkaan sitruunan mehu
200 g broileria (minulla Atrian Vuolu kanafilee pehmeä savu)


Laita kulhoon valkosipuli, anjovikset, kerma ja maito ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon juustoraasteet ja kananmunat ja mausta pippurilla ja suolalla. Purista lopuksi sitruunamehu. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja ripottele lopuksi pienennetyt broilerit päälle. Ja koska kerta kiellon päälle, siivutin päälle vähän parmesaniakin.

Paista uunissa n. 20-30 min. Piiras on valmis, kun täyte on hyytynyt.

Ja kuten aina, piiraan pitää tekeytyä hetki. Ne ovat oikeastaan parhaita haaleina, mutta kuka pystyy muka odottamaan?


Bon appétit!











Kommentit