Hunajaiset kaurasämpylät



Uunituore sämpylä ja siihen sulanut voi (mahdollisimman iso klöntti tietenkin) on yksi kivoimmista asioista maailmassa. Maailmassa on toki monia kivoimpia asioita, mutta tämä on yksi niistä. Monista. Erityisesti viikonloppuaamuisin.

Olen onnekas, kun saan syödä kauraa. No, en minä nyt sentään ihan mikään lottovoittaja ole, sillä vehnätärkkelys ei sovi. Sen mieto maku ja siitä tuleva "stiko" helpottaisivat leivontaa roimasti. Mutta olen kuitenkin kiitollinen tuosta kaurasta, sillä se maistuu jotenkin oikealta ja aidolta. Niin myös nämä sämpylät! Myös keskimmäinen lapseni, joka on monen gluteenittoman tuotteen suhteen varsin nirso, syö näitä helposti, hyvin helposti. En tiedä onko hänellä yhtä herkkä makuaisti kuin minulla ja huomaa moneen tuotteeseen lisätyn psylliumin läpi. Minun suussani ainakin siitä tulee tunkkainen ja hyvin ikävä maku. Ainakin, jos sitä on liikaa. Ja monesti sitä on. Mutta tiedättekö mikä on huutava vääryys? Mieheni, joka voi syödä mitä tahansa, ei huomaa psylliumin makua missään tuotteessa. En tajua :D 

Muutama vuosi sitten huomasin kaapissani useampia jauhopussien jämiä hirvittävän sämpylämieliteon syövereissä ja päätin katsoa, mitä niistä saa aikaan. Voi mikä onni ja autuus, niistä tulikin ensimmäiset kunnolliset gluteenittomat sämpylät tässä talossa. Ne olivat jopa heittämällä parempia kuin monet kaupan leivistä.

Toivoakseni tilanteeseen tulee vielä lisäparannus. Olen nimittäin laittanut oman riisijauhoista tehdyn hapanjuureni valmistumaan. Jännityksellä odotan, mitä sillä on tarjota. Mutta tässä teille sämpyläresepti. 


Hunajaiset kaurasämpylät


0,5 l maitoa
2 rkl voita kuumaan maitoon (42 asteinen)
1 pss kuivahiivaa
iso rkl hunajaa
1 dl gluteenitonta kauralesettä

Sekoita. Anna hiivan herätä ja kauraleseiden turvota hetken.

3 1/2 dl Myllärin kaurapalasekoitusta
3 1/2 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
(tiedetään, vaaleassa jauhoseoksessa on psylliumia, mutta määrä on suhteellisen pieni)

(jos sinulta löytyy vanhaa, kuivahtanutta juustoraastetta, heitä rohkeasti mukaan)

Vaivaa taikina hyvin. Yleiskoneella tai vatkaimella. Pyörittele kaurajauhojen avulla 10-12 sämpylää ja anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla 45-60 minuuttia.


Paista 225-230 asteisessa uunissa kunnes ovat kypsiä, n. 15 min. Sämpylät saavat ihan kunnolla väriä, älä pelästy! 

Ps. Itse kokeilen kypsyyden nostamalla sitä isointa sämpylää, jos se tuntuu kevyeltä, sämpylät ovat kypsiä.

Kommentit