Masaliisa - enemmän on enemmän!




Masaliisa se on, vaikka valitettavasti joudun oikein keskittymään, etten puhuisi mokkapalasta. Ilmeisesti 15 vuotta Lounais-Suomessa on tehnyt ainakin jotakin. Tosin hyvin sujuvasti tuo mokkapala tulee Porin murteella, joten jotain hyvin olennaista on kuitenkin tallella. :D

Odotin toista lastani, kun halusin leipoa jotain, johon käyttää ylimääräistä piimää. Törmäsin tähän reseptiin enkä sen koommin ole tehnyt masaliisaa millään muulla tavalla. Olen tehnyt tätä nyt 11 vuoden ajan niin vehnäjauhoilla kuin hetken päästä gluteenittomilla jauhoilla. Ja molemmat ovat olleet täydellisiä, aina! Hieman olen muuttanut reseptiä.  Pohjasta jätin yhden desin sokeria pois. Kyllä sekin vaikuttaa. Pään sisällä ainakin, sillä onhan 4 desiä sokeria on ihan eri asia kuin 5 desiä. Tämän masaliisan pohja on mehevin, mitä olen koskaan maistanut. Ja uskokaa huviksenne, olen syntynyt 70-luvun lopulla ja tämä leivonnainen oli minun lapsuudessani kääretortun lisäksi se yleisin herkku niin sukujuhlissa kuin kaverisynttäreillä. Ei silloin ollut tarjolla juustokakkuja tai macaronseja.

Tämän reseptin puolesta puhuu vielä se, ettei tarvita edes vatkainta. Ah, laiskan ihmisen taivas! Ja niin helppo, että lapsikin voi tehdä. Ja vielä nopea, koska se vaahdotusosuus jää pois. Kaikki vaan suloisesti sekaisin. Pohjan piimäosuuden olen korvannut monesti jugurtilla, maustetulla rahkalla, maustamattomalla rahkalla, creme fraichella, kermaviilillä yms.. Eli jos jotain noista löytyy, ei tarvitse lähteä piimää hakemaan. Olenko jo myynyt reseptiä riittävästi? 

ps. tuo enemmän on enemmän tarkoittaa meidän perheessä strösseleitä. Niitä ei voi koskaan olla liikaa. Ainakaan lasten mielestä. Tällä kerralla upotin pellilliseen kaksi kokonaista purkkia erilaisia rakeita sekä niiden lisäksi vielä puolikkaan paketin suklaasydämiä. Kerrankin lapset eivät pyytäneet pöytään purkkia, josta annostella lisää. Jos teet keliaakikolle tai vilja-allergiselle, varmista strösseleiden tuoteseloste, sillä ne sisältävät todella usein vehnää tai ainakin saattavat sisältää. 


Masaliisa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pohja
2 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
3-4 rkl kaakojauhetta
200 g voita

Kiehauta vesi, voi, suola, kaakaojauhe ja voi ja anna jäähtyä.

5 dl Semperin Fin Mixiä (kaikkien kokeilujen perusteella ylivoimaisesti paras jauho tässä)
1 1/2 tl ruokasoodaa
4 dl sokeria
1 dl creme fraichea (tai piimää, rahkaa, kermaviiliä, maitoa)
2 munaa

Sekoita jauhojen joukkoon kiehautettu vesi-rasvaseos ja lisää creme fraiche. Tämän jälkeen riko joukkoon munat ja sekoita. Levitä seos uunipellille ja paista n. 15-20 minuuttia uunisi tehosta riippuen.

Kuorrute
6 rkl sulatettua voita
500 g tomusokeria (1 paketti)
5-6 rkl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Itse levitän lämpimän kuorrutteen aina hieman lämpimän pohjan päälle, jottei kuorrutteen levittäminen riko pehmeää pohjaa.

Nautinnollisia kahvihetkiä <3








Kommentit